divendres, 12 d’agost del 2011

Podem fer les coses millor? Segur, però això val per a tothom


El passat juliol es va celebrar el primer ple ordinari d’aquesta legislatura on la CUP estrenava la seva presència.

Davant les notícies que han aparegut per part d’un del grups de govern, la CUP ha decidit no entrar en cap polèmica i contrarèplica atès que això no aportaria res en positiu.

Malgrat això i a títol personal si que m’agradaria fer unes puntualitzacions.

El nostre grup i, jo personalment com a regidor, estem en una fase d’aprenentatge i adaptació pel que fa a les tasques que hem de portar a terme durant aquesta legislatura, en aquest cas com a grup municipal fora del l’equip de govern. 

Adaptació que també hauran de fer aquells que abans estaven a l’oposició i ara governen, aquells que abans només eren empresaris i ara es dediquen a la  política,  o els que abans governaven i ara no.

Personalment puc arribar a entendre que aquells que abans tenien una postura de radicalitat política sobre el paper,  en el moment que es governa aquesta radicalitat l'hagin de  matisar o moderar  tant per un sentit “d’estat” com també per mantenir els equilibris ideològics en un equip de govern tant divers.

Tot això es pot arrribar entendre. El que no és de rebut és que per justificar una posició política es falti  a la veritat o encara pitjor, s’ excusi en unes dades del tot enganyoses.

Primer de tot en la  moció que proposàvem col·locar l’estelada els dies 10 i 11 de setembre a l’Ajuntament mai vàrem demanar que onegés la senyera estelada en lloc de la senyera oficial tal i com afirma E-ICV.

Textualment deia la moció  penjar l’estelada en un lloc visible de la façana de l'Ajuntament, i ara afegeixo,  a l’igual que es penja  el 28 de juny la bandera de l’arc iris que simbolitza els drets de gais i lesbianes. 

Vull entendre que ha estat un error  d’apreciació,  atès que si no és així, és d’un baix perfil polític no propi de la concepció que tenia d’una formació amb una base ideològica sòlida, especialment, el seu líder a Sant Cebrià, persona bregada en la política i que entenc no li cal d’aquestes maniobres matusseres per justificar una decisió política.

Pel que fa a l’afirmació que la CUP volia penjar el símbol del seu partit és d’un desconeixement flagrant pel que fa a la història política del nostre país.

(Cal a dir que fa tres anys l’estelada ja va ser penjada quan es complia el centenari.  És evident,  que  alguns dels que  ho van acceptar  al seu dia ho van fer des d'un punt de vista purament folklorista)

Per començar, l’estelada té més de 100 anys d’història. Quan encara cap dels partits que actualment tenen representació en els nostres municipis ni existien. Aquesta bandera va ser creada per catalans inspirant-se amb la bandera cubana, un poble que anys abans va aconseguir deslligar-se de la corona espanyola.

Històricament molts partits i organitzacions socials han utilitzat l’estelada com un dels símbols d’aquells que creiem que el nostre país ha de tenir un tracte de tu a tu amb la resta de pobles del món promovent la solidaritat i la fraternitat entre ells però des de la sobirania política.

Com també la senyera quadribarrada  ha estat utilitzada per organitzacions polítiques de tot tipus. Actualment des del PSC, ICV, CIU  i el propi PP i (joventuts de CIU a part) i per tant des de posicions, autonomistes, federalistes o clarament centralistes.

En definitiva,  la qüestió no és si es vol penjar una bandera o no, aquest no és el debat  real. El problema de fons és que des de posicions pretesament progressistes  no  costi  reivindicar  la llibertat de diferents pobles del món, sent proporcionalment més contundent la reinvindicació com més lluny siguin de casa nostra, o  voler donar una imatge liberal i progressista  reivindicant els drets d’un determinat col·lectiu  històricament maltractat.


Perquè costa tant que cert catalanisme polític no fa el pas, i que allò que desitja per la resta de pobles del món, no ho fa pel seu propi poble amb tota naturalitat?  quan a més,  els fets  demostren cada dia  que institucions polítiques i judicials  espanyoles  no respecten les decisions que democràticament el nostre poble decideix.

Tornant al debat del símbols, la senyera encara que evidentment té tot el meu respecte, actualment no té la força reivindicativa que va tenir en temps de l’Assemblea de Catalunya atès que ha estat absorbida pel sistema fins i tot per aquells que no accepten decisions democràtiques i utilitzen els tribunals per mimbar el nostre dret a autogovernar-nos.

Per tant, és evident que  l’estelada és avui en dia un símbol de lluita  a l’igual va ser l’estelada  cubana en front la corona espanyola a finals del segle XIX.

Una prova va ser la munió d’estelades a la gran manifestació contra la retallada de l’Estatut  i que clarament va esdevenir un crit d'independència com la única sortida digne del nostre poble.

En definitiva, segur que tots podem  aprendre i fer les coses millor però aquesta afirmació encara té més sentit en formacions i persones amb un llarg historial polític i que haurien de tenir el bagatge suficient per no utilitzar estratagemes polítiques "poc acurades" per a justificar una determinada posició.


Salut i llibertat